Prăjitura care se mănâncă pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului!

Numită și Paștele din mijlocul verii, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, prăznuită pe data de 15 august, este un moment în care toți creștinii respectă câteva obiceiuri culinare păstrate din vechime. Iată un desert gustos și delicios, cu nume plin de semnificații: Maria.

Mod de preparare Prăjitura Maria!
O prăjitură mai puțin cunoscută, dar foarte căutată de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului poartă chiar numele Maria. Pentru prepararea acesteia aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru blat

– 10 ouă,

– 5-7 linguri cu făină,

– 150 g zahăr,

– 5 linguri cu griș,

– 50 g cacao neagră,

– 3-4 linguri cu miere,

– 50 ml lapte,

– 200 ml ulei,

– o jumătate de linguriță cu sare.

Pentru mousse de ciocolată albă vă trebuie 200 g ciocolată albă, 350 ml frișcă lichidă, 1 plic cu gelatină. Jeleul de vișine se face dintr-un compot mare de vișine, 8 linguri cu zahăr, 1 plic cu praf de budincă de vanilie și 1 plic cu gelatină. Ingredientele pentru glazură sunt: 200 g ciocolată amăruie, 50 g unt și 100 ml frișcă lichidă. Ca decor puteți folosi fulgi de ciocolată albă sau nucă de cocos.

Separate gălbenușurile de albușuri. În vasul cu gălbenușuri puneți 150 g zahăr și amestecați până ce acestea își măresc volumul. Adăugați apoi 5-7 linguri cu făină, griș, cacao, ulei și miere și amestecați până la omogenizare. În vasul cu albușurile puneți sare și bateți cu telul până obțineți o spumă.

Amestecați cele două compoziții și împărțiți totul în două. Puneți la cuptor cele două blaturi, apoi lăsați să se răcească. Pentru prepararea mousului puneți gelatină la hidratat în puțină apă rece. Rupeți ciocolata și puneți-o în 50 ml frișcă lichidă pe foc mic, până se dizolvă, apoi lăsați la răcit.

Gelatina se dizolvă la foc mic și se pune peste cremă apoi se amestecă cu restul de frișcă.  Jelul se prepare astfel: puneți gelatina la hidratat în apă rece. Amestecați praful de budincă cu 8 linguri cu zahăr și 50 ml compot, apoi puneți compoziția la fiert cu tot cu vișine.

Amestecați până se îngroașă, lăsați puțin la răcit și adăugați gelatin, dizolvată și ea în prealabil. Pentru a aranja prăjitura procedați astfel: luați un blat, așezați cu fața în jos, puneți jumătate de cremă, un strat de jeleu, apoi restul de cremă și celălalt blat, tot cu fața în jos.

Lăsați la răcit până a doua zi. Răsturnați pe un platou și puneți deasupra glazura de ciocolată, apoi presărați fulgii de ciocolată.

Un desert fin și aromat cu ciocolată, cafea și mascarpone. Un deliciu de neuitat!

Dacă vrei să pregătești ceva dulce, dar parcă ai vrea să încerci ceva diferit, atunci rețeta aceasta este pentru tine!

Prăjitură cu ciocolată, cafea și mascarpone!

Iată ce trebuie să ai la îndemână!
Ingrediente:
Blat din ouă
– 200 gr de unt moale;

– 140 gr de zahăr;

– 4 ouă;

– 100 gr de nuci mărunțite;

– 150 gr de ciocolată neagră.

Blat din mousse de ciocolată cu lapte
– 300 gr de ciocolată cu lapte;

– 400 ml de smântâna pentru frișcă.

Blatul din mousse de cafea cu mascarpone
–  280 ml de smântână pentru frișcă;

– 100 gr de ciocolată albă, mărunțită;

– 280 gr de cremă mascarpone;

– 3 linguri de cafea solubila dizolvată în 2 linguri de apă fierbinte.

Glazură
– 200 gr de ciocolată neagră, mărunțită;

– 200 ml de smântână pentru frișcă;

– o lingură de cafea solubilă.

Preparare
– Pregătește blatul cu ouă, prima dată, amestecând într-un vas mare untul și zahărul. Apoi încorporează ouăle. Nu trebuie bătute, doar amestecă ingredientele până obții o compoziție omogenă.

– Topește ciocolata în cuptorul cu microunde, las-o să se răcească puțin, apoi adaug-o în compoziția de unt și ouă, amestecă până la omogenizare. Adaugă nucile și amestecă bine.

– Toarnă aluatul în tava unsă cu unt și dă-o la cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de aproximativ 30 de minute, până când blatul devine ferm, dar nu prea uscat.

– Lasă-l să se răcească la temperatura camerei.

– Pregătește mousse-ul de ciocolată cu lapte, fierbând cei 300 ml de frișcă. Toarn-o apoi deasupra ciocolatei, așteaptă câteva secunde și amestecă până obți o cremă ganache.

– Lasă crema să se răcească complet. Amestecă frișca rămasă, apoi adaugă crema de ciocolată.

– Întinde mousse-ul peste blatul de ciocolată. Dă la rece până se întărește.

– Pregătește acum mousse-ul de cafea și mascarpone. Fierbe din nou frișca și toarn-o deasupra ciocolatei. Așteaptă câteva secunde și amestecă până obții o cremă ganache. Lasă crema să se răcească timp de o oră.

– Amestecă crema de brânză mascarpone cu crema de ciocolată și cu cafeaua. Dă la rece timp de o oră.

– Scoate crema din frigider și amestec-o puțin. Întinde crema deasupra mousse-ului de ciocolată. Dă la rece până se întărește.

– Pregătește glazura, amestecând smântâna pentru frișcă și cafeaua solubilă. Fierbe acest amestec.

– Toarnă amestecul deasupra ciocolatei, așteaptă câteva secunde și amestecă cu o spatulă până obții o cremă ganache.

– Toarnă crema deasupra prăjiturii, pune-o la frigider pentru 6-7 ore, apoi o poți servi.

Poftă bună!

 

error: Content is protected !!