„Preotul din sat m-a învățat să fac trei lucruri în fiecare zi, când plec de acasă” – Aceste sfaturi chiar ne pot schimba viața

Un bunic evlavios și ajuns la o vârstă foarte înaintată, era înconjurat de mulți nepoți și strănepoți căci avea o familie mare. Bătrânul povestea nepoților multe întâmplări cu tâlc din viața sa. Nepoții erau foarte entuziasmați de toate întâmplările prin trecuse bunicul lor. La un moment dat, unul dintre nepoți care era mai mare l-a întrebat:

– Cum ai reușit, bunicule, să treci prin războaie, prin atâtea necazuri și lipsuri, și cum ți-ai păstrat, întodeauna, această stăpânire de sine și acest echilibru cu care ne uimești și acum?

– Ei bine dragii mei! răspunse el. Să știți că, eu, întotdeauna am fost atent cu ochii mei, că tot răul din lume pătrunde în inima omului prin simțuri și mai ales prin văz. Când eram și eu mic ca voi, preotul din sat m-a învățat să fac trei lucruri în fiecare zi, când plec de acasă:

– întâi, îmi ridic privirea spre cer ca să-mi aduc aminte că acolo sus, este Tatăl meu care mă veghează, El este cel mai important în viața mea și spre el mi se îndreaptă toată silința și putința;

– al doilea, îmi plec ochii la pământ și privesc la cât de puțin loc am nevoie pentru a-mi găsi și eu acolo mormântul;

– și în al treilea rând, privesc de jur împrejur la mulțimea de oameni care au de pătimit mai rău decât mine, la toți aceia care sunt bolnavi: ciungi, ologi, orbi, surzi, muți, nevoiași sau lipsiți de adăpost.

În felul acesta am trecut, în viață, prin toate suferințele, le-am îndurat fără cârtire, și am trăit mulțumit și în pace cu lumea întreagă și cu Bunul Dumnezeu.

Mitropolit Hierotheos Vlachos: Aceste trei părţi ale sufletului le războieşte diavolul ziua şi noaptea

Poruncile Mântuitorului Hristos au în vedere vindecarea celor trei părţi ale sufletului: raţională, irascibilă şi poftitoare. Potrivit învăţăturii Sfântului Filotei Sinaitul: „Toate poruncile dumnezeieştii Evanghelii urmăresc să îndrepte cele trei părţi ale sufletului şi să le facă sănătoase prin cele ce le poruncesc. Mai bine zis, nu numai urmăresc, ci le şi însănătoşesc cu adevărat”.

În continuare, Sfântul ilustrează cele de mai sus recurgând la câteva din cuvintele Mântuitorului: „Oricine se mânie pe fratele său, vrednic va fi de osândă” (Matei 5, 22) se referă la partea irascibilă; „Oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui” (Matei 5, 28) vizează partea poftitoare, în timp ce porunca: „Cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine” (Matei 10,38) se adresează părţii raţionale. „Deci, aceste trei părţi ale sufletului le războieşte diavolul ziua şi noaptea”, conchide Sfântul Filotei, „iar dacă satana războieşte cele trei părţi, este vădit că războieşte poruncile lui Hristos”. Împlinind poruncile lui Hristos, ne curăţim de patimi, care sunt aşezări urâte şi pierzătoare ale omului lăuntric, ale stării „dinăuntru a sufletului” nostru (Avva Dorotei).

Mitropolit Hierotheos Vlachos

Extras din ”Psihoterapia ortodoxă: știința sfinților părinți”, trad. de Irina Luminița Niculescu, Ed. Învierea, Arhiep. Timișoarei, 1998, pag. 332

 

 

error: Content is protected !!