Primele mărturisiri! Nepoata lui Arsenie Boca vorbeste: „L-a avut pe…” – Imagini nemaivăzute

Zoe Daian este nepoata lui Arsenie Boca si, la 77 de ani, aceasta a facut cateva marturisiri interesante despre viata celui mai iubit sfant al romanilor.

„Stia totul despre mine. Il avea pe Duhul Sfant”, povesteste Zoe Daian despre parintele de la Manastirea Prislop.„Bunica mea, mama tatalui meu, era sora cu tatal Parintelui Arsenie. Si ei, de mici, au fost foarte apropiati cu tatal meu, desi tatal meu mai avea trei frati.

Erau opt ani diferenta intre tatal meu si Parintele Arsenie. Opt ani erau diferenta, insa tatal meu, Vasile Crucin, a avut fata de el totdeauna o atitudine parinteasca”, explica doamna Zoe gradul de rudenie cu Arsenie Boca, potrivit arsenieboca.ro.

Zoe Daian marturiseste ca parintele Arsenie Boca avea inclinari spre muzica si, lucru stiut de putina lume, a invatat sa cante singur la diferite instrumente muzicale, incepand cu flautul. De asemenea, parintele de la Prislop se pricepea si la pian, potrivit povestirilor nepoatei.

Ce culoare au ochii tai?

Iata mai jos una din povestirile interesante despre Arsenie Boca – o conversatie a nepoatei cu Sfantul Ardealului:

„La un moment dat, l-am întrebat:

– De ce când vorbesti cu oamenii, folosesti cuvantul Ma?
Si mi-a raspuns:
– Ca asa imi vine mie! Asa imi vine mie!…
Asa se vorbeste, de fapt, si in Apuseni si el voia sa fie mai aproape de oameni si in felul acesta.

Dar citea enorm de mult! Stiti? A fost un ahtiat dupa cultura. De rugaciune si de Biblie nu mai zic. Insa era un om foarte instruit. Un intelectual!

Odata, pe cand eram la Manastire, la Sambata – avem, cred, vreo cincisprezece ani –, i-am zis asa:

– Vreau sa-ti spun ceva!
– Da, spune-mi!

Se uita asa, lung la mine… Eu zic:
– Stii ce vreau sa-ti spun? Tu esti tare frumos!

Se uita asa, o facut ochi mari si o zis:
– Au crescut copiii!…
Ca el m-a cunoscut de cand m-am nascut. Si asa a zis: Au crescut copiii!

Altadata i-am spus de ochi… Eram mai mica si ne plimbam acolo, pe la lac, la Sambata. Stiu ca ma tinea de mana.

Si i-am spus:

– Vreau sa te întreb ceva.
– Intreaba-ma!

Ne-am oprit si s-a asezat in fata mea. Si eu zic:
– Vreau sa te întreb ceva. Ce culoare au ochii tai? Ca eu odata ii vad verzi, odata ii vad albastri…

Se opreste. Era in fata mea. Si zice:

– Stii ce culoare au?

– Nu!
– Cum vrei tu! Au culoarea pe care o vrei tu sa ii aiba…”
Parintele Arsenie Boca i-a prevazut nepoatei ca va mai dori copii si a avertizat-o ca nu vrea sa auda vreodata ca a facut vreun avort.

Interviu Exclusiv

„Pe 29 septembrie 2018 se implinesc 108 ani de la nasterea parintelui Arsenie Boca.

Marturia Preotului Ioan Tudorache, ucenic al Parintelui Arsenie Boca la Schitul Maicilor

Pe Parintele Ioan Tudorache l-am cunoscut in luna noiembrie 2012, cu ocazia unui simpozion desfasurat la Manastirea Antim din Capitala. Sfintia sa s-a numarat printre invitatii care au vorbit atunci despre Parintele Daniil (Sandu Tudor) si despre “Rugul Aprins”.

In cuvantul sau, Parintele Ioan Tudorache a amintit in treacat ca l-a cunoscut si pe Parintele Arsenie Boca, alaturi de care a petrecut, ca ucenic, opt ani de zile, la Atelierele Patriarhiei din Bucuresti.

Parintele Ioan Tudorache este pensionar, are peste 86 de ani, dar slujeste si acum alaturi de preotii Catedralei “Serban Voda” din Bucuresti, fiind foarte iubit de catre credinciosi. Impresioneaza din prima clipa prin blandetea, bunatatea, sinceritatea si smerenia sa. Sfintia sa slujeste dar si picteaza. A devenit preot la indemnul Parintelui Arsenie Boca. Si tot de la Parintele Arsenie a deprins si tainele picturii bisericesti.

Anul trecut, la praznicul Sfantului Spiridon, dupa ce a savarsit Sfanta Liturghie, Parintele Ioan Tudorache mi-a impartasit cateva dintre amintirile sale legate de Parintele Arsenie, vorbind si despre pictura unicat a “Sfantului Ardealului”, asa cum il numesc credinciosii ardeleni pe Parintele Arsenie Boca.

– Preacucernice Parinte Ioan, va rog pentru inceput sa amintim cateva date biografice despre Parintele Arsenie Boca.

– Parintele Arsenie Boca s-a nascut la data de 29 septembrie 1910, in localitatea Vata de Sus din judetul Hunedoara (prin partile Bradului), dintr-o familie de tarani simpli, Iosif si Crestina, doi buni crestini ortodocsi.

A primit numele de Zian Valean. Ne spunea Parintele Arsenie: “Cand eram copil, in casa mamei mele era o icoana cu Maica Domnului care-mi placea foarte mult. Si o data am intrebat-o pe mama mea:

“De ce imi place asa de mult aceasta icoana?” Iar ea mi-a spus: “Ei, dragul meu, eu, cat te-am purtat in pantece, foarte mult m-am uitat si m-am rugat la aceasta icoana.” Altadata ne-a spus: “Mama mea, cand a ramas insarcinata avandu-ma in pantece pe mine, s-a uitat la icoana Maicii Domnului si a pictat-o in inima ei.

A pictat-o rugandu-se la Maica Domnului, cum se rugau Sfintii Parinti Ioachim si Ana. Asa se ruga mama mea: “Maica Domnului iti cer un copil, care sa iti slujeasca tie si Domnului nostru Iisus Hristos.

Nu pentru mine il cer, ci pentru tine, Maica Domnului, si pentru Domnul nostru Iisus Hristos”. Parintele Arsenie a fost sef de promotie la Liceul “Avram Iancu” din Brad, pe care l-a absolvit in anul 1929. A urmat cursurile Institutului Teologic din Sibiu intre 1929-1933, unde a fost remarcat de profesori ca un student de elita.

La Institut a devenit cunoscut si prin talentul sau de pictor si de bun interpret la flaut. De aceea, in 1933 a fost trimis la Bucuresti de catre Mitropolitul Nicolae Balan, pentru a urma Institutul de Belle Arte.

Cu aceasta ocazie, a participat la cursurile de anatomie ale profesorului Francisc Rainer si l-a avut ca profesor de compozitie pe marele pictor Costin Petrescu, care a pictat rotonda Ateneului Roman si multe biserici. Costin Petrescu a pictat la Manastirea Antim turla mare a bisericii si pridvorul manastirii prin anii 1950-1951.

L-am avut si eu profesor de desen si pictura bisericeasca pe Costin Petrescu, la Atelierele Institutului Biblic. In anul 1938, Parintele Arsenie Boca a mers la Muntele Athos, unde a stat vreo trei luni. In anul 1940 a a fost tuns in monahism la Manastirea Sambata de Sus, primind numele de Arsenie.

La data de 10 aprilie 1942, Parintele Arsenie a fost hirotonit preot si a fost numit staret al manastirii. In anul 1948, a fost arestat si torturat de Securitate fiind acuzat de legaturi cu legionarii, desi Parintele a negat acest lucru. Dar a fost eliberat in acelasi an si mutat ulterior la Manastirea Prislop. In anul 1951, Parintele a fost din nou arestat si condamnat la 9 luni de inchisoare, ajungand si la Canal).

A revenit insa la Prislop, unde a ramas pana in anul 1959 cand manastirea a fost desfiintata iar Parintelui Arsenie i s-a interzis sa mai slujeasca si nu i s-a mai ingaduit sa lucreze decat ca pictor bisericesc.

error: Content is protected !!