Ingrediente necesare:
200 ml smântână de gătit
500 grame carne tocată amestec
200 ml lapte dulce
150 grame orez
1 morcov, 1 cartof mare
4 gălbenuşuri
ulei
un ardei capia
oţet, sare, piper
pătrunjel proaspăt
un praf de cimbru uscat
o ceapă mare
un păstârnac
Cum se prepară?
Tocam ceapa marunt si o punem la calit intr-o cratita cu ulei incins pentru cateva minutele. Ulterior, adaugam un litri de apa si lasam sa fiarba. Amestecam apoi amestecam carnea cu sare, piper, cimbru si patrunjel tocat.
Dupa ce am amestecat bine, incepem sa formam perisoarele. Le punem in cratita cu apa si ceapa pentru a fierbe. In momentul in care sunt aproape fierte, punem in cratita morcovul ras, pastarnacul ras, cartoful si ardeiul taiate cubulete…
Lasam sa fiarba la un foc potrivit. La final, dupa ce a fiert totul, dregem ciorbita cu otet, sare, piper si galbenusurile amestecate cu laptele si smantana pentru gatit.
Lasam sa mai fiarba 60 de secunde, iar dupa acest timp orpim focul si adaugam verdeata tocata.
Poftă bună!
Beneficiile pentru sănătate ale supei / ciorbei
Ciorba este o mâncare populară și în același timp tradițională atât în casele românilor cât și în meniul restaurantelor. Din bătrâni se spune că ciorba şi supa în egală măsură alungă răcelile dacă sunt fierbinţi, răcoresc dacă se consumă reci, hidratează şi încarcă organismul cu sănătate.
Dincolo de păreri și de poveștile bunicilor, organismul uman are nevoie de lichide pentru hidratarea şi uşurarea digestiei, iar ciorbele și supele sunt lichidele care reunesc toate vitaminele şi mineralele din legume.
La preparare, atât supa cât și ciorba necesită ingrediente de bază, uşor de obţinut. Se gătesc numaidecât şi uite cum, prin mici eforturi sau chiar fără eforturi, lupți fără să știi împotriva diabetului zaharat, a astmului sau chiar a bolilor cardiovasculare, mai ales atunci când sunt consumate calde.
În plus, o ciorbă cu mult borș are un efect excelent pentru sistemul imunitar.
Privește supele şi ciorbele ca pe medicamente cu gust
Supele și ciorbele în general suplinesc consumul de ceai, spre exemplu, și de alte lichide necesare hidratării pe durata întregii zile. O farfurie de supă contribuie la cei doi litri de lichide recomandați să-i bem zilnic.
În loc să bei cu forța jumătate de litru de apă seara, mai bine o înlocuiești cu un bol de supă, care te hidratează și, în plus, nu te va lăsa să adormi cu foamea în stomac.
Supa / ciorba de spanac previne anemia la copii, ciorba de varză slăbeşte, în timp ce supa de ceapă este recomandată celor cu tulburări de coagulare a sângelui.
Lintea este ideală pentru copii în perioada de creștere, iar supa de pui cu legume reprezintă o masă completă și hrănitoare. În plus, aceasta din urmă are efecte antiinflamatorii, unul din importantele simptome ale răcelii, subțiind secrețiile de mucus, ameliorând congestia nasului, a plămânilor și a gâtului.
Beneficiile pe care le aduc sănătății fac din aceste preparate lichide un real medicament, unul mai special, cu gust! Şi adevărat savuroasă devine atunci când se adaugă și puţine condimente, numai cât este necesar, pentru a potenţa aromele naturale ale legumelor.
În orice zi, la orice oră
Mâncărurile grele ne fac inactivi pentru o vreme pentru că solicită întreg organismul pentru digestie şi ne slăbesc tonusul. Preparatele grase sunt mult prea concentrate pentru a fi privite ca alimente consumabile oricând. Numai cele bogate în lichide se potrivesc oricui, în orice moment al zilei.
Sunt slab calorice, ușor de digerat și cea mai facilă modalitate de a obţine nutrienţii necesari. Prin temperatura la care se consumă se obţin efecte diferite, de încălzire sau răcorire.
Cât despre carnea din supe, are și ea avantajele sale: oasele şi măduva care fierb mult timp în apă eliberează minerale preţioase într-o formă uşor de asimilat de organismul nostru. Astfel, nu trebuie să excluzi carnea din rețeta ta, chiar dacă eşti la regim. În plus, orice supă de legume are efect antioxidant şi previne constipaţia.