Gemul de prune nu este doar gustos, ci are si numeroase efecte benefice pentru organism: este detoxifiant, trateaza constipatia si contine antioxidanti.
Se face usor, se pastreaza bine si da gust multor prajituri!
Reteta GEM DE PRUNE. Ingrediente: 6 kg de prune coapte (cantarite fara samburi), 1 kg de zahar.
Mod de preparare: Prunele se spala, se sparg pentru scoaterea samburilor, se pun intr-un vas mare si se lasa cel putin 2 ore cu zaharul peste ele pentru a-si lasa zeama necesara fierberii.
În mod tradiţional, prunele se pun la fiert întregi, însă, dacă vă doriţi ca produsul finit să aibă o textură fină puteţi trece prunele (fără sâmburi) prin maşina de tocat roşii.
Fierbeţi la foc mic. Fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi timp de 4-5 ore, până când magiunul scade (cam la 70% din volumul initial) are culoarea vişiniu întunecată, aproape neagră, consistenţa unei smântâni cleioase şi se desprinde de pe marginea ceaunului asemeni mămăligii. Când se răceşte, lingura trebuie să stea dreaptă în el.
Turnaţi în borcanele sterilizate magiunul cald sau chiar rece, acoperiţi şi introduceţi la rece, în loc întunecat (pivniţă, cămară). Se va păstra câteva luni.
Magiunul de prune nu necesită nici zahăr şi nici conservanţi. Zaharurile şi pectina din fructe sunt suficiente. Daca prunele sunt dulci se poate face si fara zahar.
Prăjitura „Tăvălită” în nucă de cocos, o rețetă simplă cu blat pufos și sirop de ciocolată
Pentru a pregăti această prăjitură, veți avea nevoie de…
Ingrediente pentru blat:
50 g unt
100 g zahăr
2 lingurite de zahăr vanilat
200 ml lapte
2 ouă
350 g făină albă
un plic praf de copt
Ingrediente pentru glazură:
200 g unt
200 g zahăr
4 linguri cacao
200 ml lapte
o esență de rom
o jumătate de tabletă de ciocolată de menaj cu lapte
Ingrediente pentru decor: 1 pungă de 150 grame cu nucă măcinată, 1 pungă cu nucă de cocos.
Cum se prepară?
Prepararea blatului
Se bate untul spumă, se adaugă zahărul si zahărul vanilat si se amestecă bine. Se adaugă ouăle, amestecăm bine, turnăm laptele (tinut la temperature camerei) si omogenizăm bine toate ingredientele. Se adaugă in ploaie făina impreună cu praful de copt si se amestecă.
Compozitia obtinută se toarnă intr-o tavă normală , cu dimentiunea de 21×33, tapetată cu hârtie de copt si unt, si se dă la copt la foc mediu circa 30 de minute. Blatul copt se lasă la răcit si se taie in cuburi .
Prepararea glazurii
Topim untul, adăugăm zahărul si amestecăm până s-a topit. Apoi adăugăm cacaoa, ciocolata si amestecăm până se topeste ciocolata. Turnăm peste laptele si esenta de rom. Siropul obtinut se lasă să se răcească putin.
Se ia fiecare cub de blat si se trece prin sirop. Nu se lasă mult fiindcă se imbibă repede. Apoi se tăvăleste in nuca măcinată, sau in nuca de cocos. Sunt niste prăjituri excelente, dacă sunt acoperite cu folie alimentară ca să nu se usuce, pot rezista câteva zile la fel de proaspete.
Vă dorim poftă bună și spor la gătit!