Reteta pentru gogosari in otet, fara fierbere si fara conservanti

O salata de muraturi merge excelent langa o friptura buna, fie pe grill, fie la cuptor. Va vom prezenta astazi o reteta delicioasa de gogosari in otet, o reteta care nu necesita nici un fel de conservanti si nici fierbere.

Pentru aceasta reteta, veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 kg de gogosari, 400 ml otet de vin 9 grade, 80 grame sare pentru muraturi, 1 legatura de frunze de telina, 400 grame zahar sau mai putin, 1 lingura de boabe de piper, 1 lingura de boabe de musar, 3 bucati de hrean, cativa catei de usturoi, cateva frunze de dafin.

Mod de preparare: Intai de toate, se spala bine gogosarii si se lasa sa se scurga apa. Se scot cotorul si semintele si se in patru. Se pun intr-un vas incapator.

Separat, fierbeti otetul cu zahar si sare, pana cand obtineti o solutie omogena. Se toarna amestecul obtinut pentru gogosari si se acopera. Asteptati pana a doua zi – intre timp, puteti amesteca din cand in cand pentru ca solutia sa ajunga peste tot.

Peste noapte, gogosarii vor lasa cu siguranta multa zeama. Separati gogosarii de zeama si asezati-i in borcane curate si uscate.

Se aseaza bucatile de gogosari cat mai apropiate intre ele, fara a lasa prea mult spatiu. Adaugati printre bucatile de gogosari bucatile de hrean, cateii de usturoi, foile de dafin si frunzele de telina. La final, presarati boabele de piper si mustar.

La final, strecurati zeama ramasa de la gogosari pentru a indeparta impuritatile si turnati-o in borcane, astfel incat sa acopere bucatelele de gogosari.

Se pun si se strang bine capacele si se pastreaza la loc racaros. De retinut: folositi doar otet de vin de 9 grade. Nu diluati otetul. Folositi doar sare mare, pentru muraturi.

Zarzavat pentru iarna cu ardei gras si rosii. Bun pentru tocanite si ciorbe

Foarte putine sunt legumele care nu pot fi gatite pentru sezonul rece. Sar cel mai des se cunoaste despre castraveti, gogosari, rosii, ceapa, vinete, orice tip de fasole, sau chiar condimente ca ghimbirul, usturoiul sau ardeii iuti.

Fiecare isi alege legumele dupa preferinte.

Si pentru ca este bine ca din timp sa fim pregatiti pentru viitor, astazi iti vom propune retete diferite de zarzavat pe care sa-l faci pentru iarna care va veni. Toate variantele sunt diferite, ass ca vor reusi sa impace pe toata lumea.

1. Zarzavat fiert pentru tocane din ardei si din morcov. O portie inseamna un castron. Pune la foc o portie de morcovi pe care i-ai tocat dupa ce i-ai spalat si i-ai curatat de coaja, dar si o portie de ardei.

Acestia pot fi grasi, kapia sau chiar gogosari. pune apoi si ulei, sare si piper dupa gust.

Dupa ce a fiert morcovul, asteapta sa dea un clocot, si pune continutul asa cum e fierbinte in borcane. Va trebui sa le lasi acoperite pana cand se vor raci de tot.

Poti sa faci aceasta combinatie sa fie potrivita si pentru pus in ciorbe. In acest caz poti si chiar se recomanda sa pui si putina verdeata.

2. Zarzavat sub forma de zacusca pentru ciorbe si pentru tocane. Curata si apoi taie cum iti place trei kilograme de ceapa. Dupa aceea pune-o intr-un litru de ulei. Ca sa obtii o pasta fina si omogena, fara cocoloase, trebuie sa o dai prin blender.

Si pentru aceasta reteta, ca si in cazul celei de mai sus o portie va fi echivalenta cu un castron.

Pune amestecul obtinut intr-un ceaun mai incapator si adauga peste o portie de ardei grasi tocati, ii poti amesteca pentru un aspeect cat mai colorat, o portie de radacinoase tocate, de exemplu morcov, patrunjel, pastarnac.

Proportiile le stabilesti tu, in funtie de ce iti place sau nu mai mult.

Pune si un castron cu bulion si lasa toata aceasta compozitie sa fiarba pana in momentul in care se va ridica uleiul la suprafata. Si aceasta reteta iti permite sa folosesti legumele la gatit, in acest caz trebuie sa pui verdeata exact inainte ca sa fiarba amestecul.

error: Content is protected !!