Ruga la Acoperământul Maicii Domnului ajută în orice situație

n prima zi a lui octombrie, este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului. Este un praznic cu adânci semnificații în viața creștinilor. Iar rugăciunile de ajutor și ocrotire la Maica Domnului fac minuni. Acoperamantul Maicii Domnului îi ține sub protecția lui pe toti creștinii care vor să fie feriți de încercări și de suferințe.

Maica Domnului ne ocrotește
Și în tradițiile populare denumirea coincide. Căci, conform obiceiurilor din străbuni, prima zi a lui Brumărel îi este dedicată Sfântului Procoavă. Acesta este vestitorul iernii, cel ce acoperă ogoarele cu zăpadă. Tot despre protecție este vorba și în tradiția religioasă a sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului. Lipovenii și ucrainienii îi spun Pocrova. Pentru că, în limba slavă, „pokrov” se traduce prin „acoperământ”.

În esență, sărbătoarea are o mare însemnătate, căci se referă la bunătatea și la puterea Sfintei Fecioare. Se spune că, pe vremea împăratului Leon cel Înţelept, la Constantinopol, după o noapte întreagă de priveghere, înspre zorii zilei de duminică, mulțimea de credincioși care se rugau în biserica Vlaherna, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a avut parte de o minune.

Cum se ruga Sfânta Fecioară
Sfântul Andrei cel nebun pentru Cristos, împreună cu ucenicul lui, Fericitul Epifanie, au ridicat ochii către cer și au văzut-o în văzduh pe însăși Maica Domnului, care se ruga pentru credincioși, strălucind deasupra tuturor și acoperind mulțimea cu cinstitul ei omofor (șalul sfânt). Sfinți și oști cerești o înconjurau cu smerenie, dintre aceștia remarcându-se Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Evanghelistul Ioan. Cu glasul murmurat, blând și plin de umilință, Sfânta Fecioară I se ruga Bunului Dumnezeu:

„Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău! Și unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile!”

Rugă la Acoperământul Maicii Domnului
În ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, credincioșii rostesc următoarea rugăciune: „Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău„.

Veștmântul Maicii Domnului este adăpostit în Georgia
Conform informațiilor de la mănăstirea Khobi, după cucerirea Constantinopolului de către turci, un grup de călugări și soldați apără haina Sfintei Marii și o scot în mare taină din biserica din Vlaherne, apoi se refugiază în munții Georgiei. Aici, cea mai bună tainiță s-a dovedit mănăstirea menționată și nu puține sunt miracolele pe care veștmântul sfânt le-a făcut în acele locuri.

Localnicii veneau să se roage în mănăstirea și mulți dintre ei se vindecau de beteșuguri și dureri. Când turcii au invadat regiunea și au ajuns la porțile mănăstirii, cămașa ar fi început să strălucească puternic și ei nu au mai avut curajul să intre, spune o legendă locală. Astfel că, mănăstirea a rămas în picioare până azi și aici poate fi găsit veștmântul sacru care ma face și azi minuni pentru credincioșii împătimiți.

error: Content is protected !!