Rugaciunea care se spune de Inaltarea Domnului

Inaltarea Domnului Iisus Hristos la cer se sarbatoreste intotdeauna intr-o zi de joi, la 40 de zile de la Inviere. In 2021, ortodocsii celebreaza Inaltarea in 10 iunie. Iata ce rugaciune se rosteste in aceasta zi.

Marea si importanta sarbatoare a Inaltarii Domnului face parte dintre cele 12 mari Praznice Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe.

De asemenea, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a declarat Inaltarea Domnului, drept Sarbatoare Nationala Bisericeasca si totodata este considerata ca fiind si ziua de comemorare a eroilor neamului romanesc, fiind numita si Ziua Eroilor. Ceea ce presupune ca in toate bisericile crestin-ortodoxe sa se savarseasca pe langa slujba propriu-zisa a Inaltarii Domnului si o slujba dedicata eroilor neamului care au luptat pentru libertate, credinta si apararea poporului.

Rugaciunea de Inaltarea Domnului

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorandu-te din inaltimile ceresti pentru mantuirea noastra si hranindu-te cu bucurie duhovniceasca in sfintele si prealuminoasele zile ale invierii Tale pamantesti, Te-ai inaltat cu slava de la noi la ceruri si ai sezut la dreapta lui Dumnezeu si Tatalui!

In aceasta senina si atotluminoasa zi a Dumnezeiestii Tale inaltari la ceruri, pamantul praznuieste si salta, cerul se bucura astazi de inaltarea Ziditorului fapturii, oamenii savoslovesc neincetat vazand firea noastra cea ratacita si cazuta, pe umerii Tai, acum, Mantuitorule, luata si inaltata la ceruri.

Te rugam cu osardie, Doamne, ca, prin preaslavita inaltare a Ta, sa insufletesti constiinta noastra, sa ne scoti din robia acestui trup si a acestei lumi pacatoase si sa ne invrednicesti sa cugetam la cele inalte, nu la cele pamantesti;

ca nu se cuvine sa ne fie noua pe plac, ci tie, Domnului si Dumnezeului nostru, sa-ti slujim si sa lucram, pana cand, dezlegandu-ne de legaturile trupului si trecand vamile vazduhului, sa dobandim cerestile tale locasuri, unde stand de-a dreapta Slavei Tale,

impreuna cu Arhanghelii si ingerii si cu toti Sfintii, vom proslavi Preasfant Numele Tau, impreuna cu Parintele Tau Cel fara de inceput si cu Preasfantul si Bunul si de Viata Facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor!

Amin„.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!