Sărbătoare azi la ortodocși. Un sfânt mare e pomenit. Ce nu ai voie să faci cu focul

Biserica Creștin Ortodoxă îl pomenește pe 29 iulie pe Sfântul Mucenic Calinic. Este unul dintre sfinții de seamă din calendarul ortodox. Anul acesta, pomenirea Sfântului cade duminica.

Sfântul Calinic s-a născut în Cilicia, Asia Mică, într-o familie creștină. Sfântul Calinic propovăduia Cuvântul lui Dumnezeu, mai ales că în acea vreme creștinii erau persecutați căci mulți se închinau la idoli. Acesta umbla prin toate satele de lângă Cilicia ca să îi învețe pe oameni despre creștinism.

A ajuns și în orașul Ancira, Ankara de azi. A fost prins pentru propovăduielile sale de către guvernatorul regiunii din Galatia. Guvernatorul l-a supus pe Calinic unor chinuri groaznice.

Cel care îl chinuia pe Sfântul Calinic a poruncit ca Mucenicul să fie încălțat cu încălțări din fier în care erau piroane ascuțite. A fost dus în Cetatea Gangra și acolo urma să fie ars în foc.

În timpul chinurilor, Calinic cânta psalmi sfidându-i astfel pe cei care îi doreau tot ce era mai rău.

Soldații au primit ordin să îl supravegheze tot timpul. Temperaturile erau foarte ridicate și nu exista nici sursă de apă, pe lângă focul care îl înconjura pe Calinic.

Dintr-o dată, după numeroase rugăciuni adresate Bunului Dumnezeu a izvorât brusc apă dintr-o piatră și au băut soldații.

Ajunși în Gangra, Calinic a fost băgat în foc. Și-a făcut smenul crucii și s-a rugat tot timpul la Dumnezeu. După ce s-a stins focul, creștinii au luat trupul Mucenicului, dar, surpriză! Acesta nu a fost vătămat în niciun fel de flăcări, și l-au îngropat.

Se spune că în ziua Sfântului Mucenic Calinic nu e bine să te joci cu focul. Este o zi în care e bine să ne rugăm lui Dumnezeu și să nu aprindem foc în grădini sau păduri, căci apare primejdia.

Parintele Calistrat: “Pentru toate mamele, va indemn la un singur lucru

Ca mame, sa va rugati ca fii vostri, sa simta nevoia sa-L descopere pe Dumnezeu!

Nu-l bagati pe gat cu sila, pe Dumnezeu, copiilor vostri, pentru ca nu o sa-i faceti credinciosi cu forta.

Credinta este un act liber, trairea lui Dumnezeu este un act liber, simtirea lui Dumnezeu este un act liber!

Dumnezeu nu trece cu vederea, plansul unei mame pentru copilul ei!

Intreaba o doamna:

– Fiul meu nu vrea sa mearga la biserica, ce am de facut eu, ca mama?

Pentru toate mamele, va indemn la un singur lucru: Sa incercam sa gasim biserica din familie! Fiilor dvs. sau fiicelor dvs. trebuie sa le explicati frumos, nu in forta, nu cu graba, nu cu nervi, fara stres si irascibilitate, asa:

– Mai dragul mamei, ai un liceu, o facultate, un master; vezi ca lumea este asa cum este, acum sunt multe libertati, multe manifestari;

eu nu pot sa te opresc sa le incerci, daca tu vrei; pentru ca nu sunt permanent langa tine, dar cum ma vezi pe mine, mai simpla si modesta, eu am reusit, pana in punctul acesta, sa te cresc, asa cum te vezi tu.

Daca tu consideri, ca, copiii tai vor fi demni de un tata ca tine (sau de o mama, daca e fata) care nu stie nimic despre Dumnezeu, si vor avea nevoie vreodata de Dumnezeu, dar nu vor gasi la tine un raspuns, tu ai sa dai socoteala!

Eu am spus-o tuturor tinerilor, si chiar am intalnit multi tineri, care mi-au pus acesta intrebare:

– Parinte, daca eu nu merg la biserica si nu vreau sa ma rog, dar nu fac nici un rau, e bine?
– Da, e bine, dar vreau un singur lucru de la tine, ca tanar sau ca tanara:

NU-L JIGNI PE DUMNEZEU!

Nu-i vorbi urat lui Dumnezeu

Nu-l deranja cu nimic, nu-l supara cu nimic

Lasa-l acolo in inima ta, si cand o sa ai o problema, El o sa te ajute, pentru ca ai fost respectuos cu El.

Parintele Calistrat Chifan

error: Content is protected !!