Sărbătoare mare! Astăzi se sărbătorește Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, aducătorul de vești bune! Ține și tu această zi mare ca să ai parte de bine! Sfântul Arhanghel Gavriil să te apere de toate relele!

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil este sărbătoare mare, pe 13 iulie, în calendarul ortodox. Sfântul Gavriil mai este sărbătorit și odată cu Soborul Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil, Rafail și a tuturor puterilor celor cerești, pe 8 noiembrie. Arhanghelul Gabriel e pomenit și după Buna Vestire, dar și pe 11 iunie, cu ocazia pomenirii icoanei athonite Axion estin.

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil aduce vești bune
Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil sărbătorit pe 13 iulie este o sărbătoare care a luat naștere în secolul al IX-lea. Atunci a avut loc sfințirea unei biserici cu hramul Arhanghelului Gabriel, în Constantinopol. Sfântul Gavriil e aducător de vești bune, ușurează exprimarea și comunicarea, aduce pace și înțelegere, ne ajută să uităm și să iertăm. Împreună au grijă de binele familiilor creștine și îi ajută pe cei ce nu pot avea copii. Cine ține cum se cuvine această sărbătoare va avea parte de o moarte ușoară. Oamenii săraci, cu mulţi copii, i se roagă pentru sprijin, la vreme de necaz.

Sfântul Gavriil e cap între îngeri
Mihail și Gavriil sunt considerați căpeteniile cetelor de îngeri. Cu toții am auzit de prezența lor și chiar avem încrederea că există câte unul pentru fiecare. Potrivit Bibliei, există numai patru nume îngerești cunoscute: Mihail, Gavriil, Rafael și Uriil. Ei sunt înaripați și poartă săbii drept simbol al biruinței binelui în fața răului. Ei călăuzesc sufletele în drumul spre rai. Mijlocesc rugile credincioșilor în fața lui Dumnezeu.

Spre deosebire de sfinții obișnuiți, arhanghelii și îngerii nu au viață pământească. Și nu e biserică în care să nu fie reprezentate în icoane, pe ușile altarelor, chipurile celor doi, Mihail pe ușa dinspre nord, iar Gavriil pe cea dinspre sud. În trecut, Arhanghelii erau considerați păzitori ai oamenilor, de la naștere până la moarte, care se roagă pentru sănătatea lor și asistă până și la Judecata de Apoi. Ei sunt patroni ai casei, ard păcatele patimilor lumești și purifică, prin post. Ciobanii îi consideră ocrotitori ai oilor.

El a dat marea veste
Potrivit Evangheliei după Luca, Sfânta Fecioară a fost aleasă de Dumnezeu și înștiințată de Arhanghelul Gavriil. Acesta i-a zis: „Bucură-te, cea plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei. Și vei lua în pântece, și vei naște fiu, și vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema.” Arhanghelul i s-a arătat în vis și lui Iosif, vestindu-i: „Ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt”. Acest moment a rămas să fie sărbătorit, an de an, sub numele de Buna Vestire.

error: Content is protected !!