Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel! Cei care țin sărbătoarea asta sunt păziți de rele, de junghiuri și boli, iar Sfinții Apostoli le va deschide ușile Raiului, când va fi să treacă la cele veșnice! Femeile să țină această zi pentru a feri copiii de răceală, de bube și de boli! Ce să nu faci:
Obiceiuri de Sânpetru. Ce trebuie să eviți să faci în această zi și în postul Sfinților Apostoli
Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli (n.r. 29 iunie) este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară și marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți în aceeași zi, deoarece amândoi s-au săvârșit la Roma, din porunca împăratului Nero. Sf. Ap. Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sf. Ap. Pavel i s-a tăiat capul.
Moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost depuse împreună.
Sânpetru este un personaj îndrăgit în povestirile şi în snoavele populare.
În vremuri îndepărtate, când oamenii erau mai religioşi, Sânpetru de vară mergea pe pământ fie singur, fie însoţit de Dumnezeu, era îmbrăcat în straie ţărăneşti, fiind preocupat ca orice gospodar de creşterea vitelor şi, mai ales de pescuit.
Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consultă în luarea unor decizii. De aceea, Dumnezeu i-a încredinţat porţile şi cheile Raiului, spune tradiţia.
Acolo fiind stăpân peste cămările cereşti, Sfântul Petre hrăneşte animalele sălbatice, mai ales lupii, dar fierbe şi grindina, care se topeşte în bucăţele mici şi nu mai este atât de periculoasă.
Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.
Înainte sau chiar pe 29 iunie, se țineau și Moșii de Sânpetru. Se dădeau de pomană colivă, miere, nuci, zarzăre, mere dulci și acre.
***
Sânpetru are grijă de animale. Vezi ce faci de ziua lui!
lanțurile lui Sânpetru
Sânpetru este nimeni altul decât Sfântul Petru. An de an, pe 16 ianuarie, Biserica ortodoxă prăznuiește Cinstitele lanțuri ale Sfântului Apostol Petru. Iar în popor tradițiile se țin lanț. Ziua de Sânpetru e un moment foarte important, mai ales din punct de vedere religios. Totuși, superstițiile întrec cu mult simbolurile creștine.
Pe 16 ianuarie, Biserica Ortodoxă amintește de cinstitul lanţ al Sfântului Apostol Petru, cu care a fost legat de Irod. Dar un înger i s-a arătat sfântului și l-a dezlegat. Lanţul a fost păstrat cu grijă de credincioşi. Până când a ajuns de la Ierusalim la Constantinopol, cu aproximație în anul 439. Lanțul a fost trimis ulterior la Roma. Acolo a fost ridicată o biserică închinată Sfântului Petru, unde s-a pus și Cinstitul lanț. Tot acolo au fost aduse și lanţurile cu care a fost bătut Sfântul Apostol Petru înaintea muceniciei sale.
Sânpetru păzește animalele
Sfântul Petru e patronul lupilor. Iar oamenii țin ziua lui Sânpetru, ca să nu fie atacați de lupi. De ziua lui, nu se face treabă, ca să nu atace lupii animalele domestice. Și ca să nu se asuprească dușmanii asupra căminului. Se mai crede că Sânpetru vine pe la fiecare animal și îl întreabă cum este îngrijit de stapân. Dacă animalul e nemulțumit, sfântul îl ia și îl pedepsește aspru pe stăpân. Oamenii trebuie să petreacă în această zi, să mănânce și să bea. Mai puțin ciobanii, care nu au voie să guste din bucate decât numai după asfințit.
Ce să faci în această zi
Se spune că cei care țin sărbătoarea sunt păziți de rele, de junghiuri și boli și că vor merge direct în Rai, când va fi să treacă la cele veșnice. Cine lucrează, se îmbolnăvește și riscă să se stingă până la finele anului. Femeile țin această zi pentru a feri copiii de răceală, de bube și de boli. Unii respectă ziua lui Sânpetru pentru a fi feriți de închisoare. Se spune că nu e bine nici să dai gunoiul afară din casă. Se fac pomeni. Nu e bine să te piepteni, să arunci cenușă, să împrumuți, să coși sau să tricotezi. Se mai spune că cine nu mănâncă placinte în această zi se va rătăci în călătorii.
www.libertateapentrufemei.ro