Sfânta care vindecă bolile făcă leac!

Sfântă Muceniță Agnia, strălucit model de virtute, pentru tăria mărturisirii credinței tale, te-ai făcut bineplăcută Domnului și te-ai învrednicit de cununa fecioriei și a martiriului.

Ascultă-ne și nouă rugăciunea așa cum ai ascultat-o și pe a Sfintei Constanța, fiica Sfântului Împărat Constantin și ridică-ne din patul bolii noastre sufletești, ca să putem păstra și noi în inimile noastre credința cea adevărată și să mărturisim nu numai cu cuvintele dar și cu faptele noastre că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul sufletelor noastre.

Sfântă Fecioară Agnia, nepătată Muceniță, când prefectul roman a pronunțat asupra ta sentința ca strălucitul crin al curăției tale sa fie strivit sub picioarele nelegiuiților, atunci tu, neînfricată, te-ai încredințat brațului dumnezeiesc, care trimite pe îngerii Săi, pentru paza celor care se încred în El.

Dă-ne și nouă cu rugăciunile tale, să avem nădejde neclintită în ajutorul dumnezeiesc și să ne umplem inimile de încredere în Domnul nostru, așa cum ai făcut și tu.

O, curajoasă mielușea, Sfântă Agnia, inima ta era atât de înflăcărată de focul dragostei dumnezeiești, încât nici chinurile rugului și nici ademenitoarele plăceri necurate, prin care vrăjmașii tăi căutau să te piardă, nu te-au atins și n-au putut pângări curata ta dragoste. Pentru aceasta, te rugăm, mijlocește la Domnul ca să alunge din inimile noastre orice licărire de iubire deșartă și să ne aprindă în inimi focul dragostei, pe care Iisus, Mântuitorul sufletelor noastre, a venit să-l arunce pe pământ.

Sfântă Muceniță Agnia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Pentru rugăciunile Sfintei Mucenițe Agnia, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Conform lonews.ro, calendarul ortodox român are o nouă sfântă. Sf. Agnia. Aceasta este sărbătorită la data de 21 ianuarie. Decizia a fost luată pe 29 octombrie, 2016, în cadrul şedinţei de lucru ce a avut loc la Reşedinţa Patriarhală, în Sala Sinodală.
Fericitul Augustin spunea despre Sfânta Agnia că viaţa ei a fost precum numele, asta pentru că în latină “agnes” semnifică miel, iar în limba greacă, “agni” se traduce prin curată. Frumuseţea fecioarei Agnia a atras mulţi ochi, cum a fost şi fiul prefectului din Roma.

Ea a refuzat cu statornicie toate ofertele menite să-i ia ochii. Sf. Muceniţă Agnia „a avut ochi” doar pentru Mielul Domnului, Iisus.
Numele Sf. Muceniţe Agnia
Numele acesteia, de-a lungul timpului, a cunoscut anumite modificări şi a fost preluat de mai multe ţări creştine:

În limba latină, Agnes
În limba română, îl găsim şi sub forma de Agneza
În spaniolă, Ines (dar şi la români întâlnim numele de Ines)
În italiană, Agnese

Cu ce ne ajută Sf. Muceniţă Agnia
este ocrotitoarea fetelor tinere
vine în ajutorul celor care vor să-și păstreze fecioria și curăția pentru Hristos
te apără împotriva violurilor
dacă te rogi la ea te poate vindeca de multe boli ce par fără leac
dătătoare de blândețe și nevinovăție

Viaţa Sf. Muceniţe Agnia
Potrivit doxologia.ro, Sf. Muceniță Agnia a văzut lumina zorilor la Roma spre finele secolului al III-lea. Părinţii ei erau nobili patricieni creștini.
Despre viaţa Sa aflăm din mai multe date istorice, de asemenea a fost de mai multe nume de renume din sfera creştină:

Sfântul Ambrozie din Milano i-ar fi compus un imn intitulat „Agnes beatae virgini”
a fost pomenită şi de: Fericitul Augustin, de Ieronim și de poetul spaniol Prudențiu.
La începutul secolului al IV-lea, la 13 ani, a fost declarată martiră, sub prigoana împăratului Dioclețian.

Legat de moartea sa, Papa Damascus a afirmat că Sfânta Agnia ar fi fost arsă în pe rug. Scrierile poetului Prudenţiu şi ale Sf. Ambrozie de Milano nu fac decât să confirme această teorie. Potrivit acestora, Agnia a fost obligată să aducă jertfă unei zeităţi, numită Vesta, însă fiind iubitoare de Iisus a refuzat. Din cauza aceasta a fost batjocorită de nişte oameni de rea credinţă, iar apoi i s-a tăiat capul cu o sabie.
Sursa: avantaje.ro

error: Content is protected !!