SFATURI din Muntele Athos pentru PROBLEME cu care ne confruntăm zi de zi

Sunt întrebări pe care poate că nu toți ni le punem, dar cu siguranță ne bucurăm să descoperim răspunsurile la ele. Perspectiva duhovnicească pe care o abordează cel care răspunde la ele se descoperă minții și sufletului ca fiind cea corectă.

În aceste răspunsuri vom găsi foarte mult adevăr, înțelepciune și dreptate. Ele ne pot ajuta să depășim mai ușor problemele cu care ne confruntăm zi de zi, luând drept pavăză și îndreptar poruncile lui Dumnezeu, credința și nădejdea. – Cine este cel mai bun profesor? – Suferința. Suferința este dascăl și doctor pentru cel care o primește cu smerenie și cu dorința de a înțelege rostul ei.

Părintele Zosima Banyai, duhovnicul de la Centrul de îngrijiri paliative „Sfânta Irina” din Voluntari, Ilfov, numește suferința o pedagogie. Ea este îngăduită de Dumnezeu spre înțelepțirea și mântuirea noastră. „Noi suntem ca niște copii fără minte. Ne jucăm cu viața fără să ne gândim la consecințe. Dumnezeu, în iubirea Lui, ne lasă, îngăduie suferința, deși nu o dorește, ca să ne trezim.

Urmareste clipul de mai jos si spune cum ti s-a parut in comentarii pe youtube! Asa primesti binecuvantarea de la un calugar, ce parere aveti?

Dacă înțelegem lucrul acesta, e minunat. Dacă nu, e cumplit”. Fără credință, nici un om nu poate îndura suferința. – Iar cel mai rău profesor? – Plăcerea. Plăcerea nu este un lucru rău atâta timp cât ea nu încalcă legile firești, necesitățile firești și poruncile lui Dumnezeu. Dar de cele mai multe ori, ea nu ne duce la bine pentru că omul este din naștere înclinat spre păcat.

Practicată în exces, chiar și cea mai mică plăcere se poate transforma în patimă. – Care este abilitatea cea mai rară? – Capacitatea de a dărui. – Cea mai bună capacitate? – Capacitatea de a ierta. – Care este cea mai dificilă abilitate? – Abilitatea de a tăcea. – Care este cea mai importantă abilitate? – Abilitatea de a cere. – Care este cea mai necesară abilitate? – Capacitatea de a asculta. – Care este cea mai periculoasă luptă? – Cea fanatică.

– Care este obiceiul cel mai neplăcut? – Cheful de ceartă. – Care este obiceiul cel mai nociv? – Vorba multă. – Care persoană este cea mai puternică? – Oricine este capabil să înțeleagă Adevărul. – Care persoană este cea mai slabă? – Oricine se simte mai puternic. – Care este persoana cea mai inteligentă? – Cea care își urmează inima. – Ce afecțiune este cea mai periculoasă – Atașamentul de trup.

– Cine este cel mai sărac? – Cine iubește cel mai mult banii. – Cine este mai aproape de Dumnezeu? – Cel milostiv. – Cine este cel mai slab? – Cel care îi învinge pe alții. – Cine este cel mai puternic? – Cel care învinge egoul său. – Cum să lupți cu problemele? – Cu bucurie. – Iar cu suferința? – Cu răbdare. – Care este semnul unui suflet sănătos? – Credința. – Care este semnul unui suflet bolnav? – Disperarea. – Care sunt semnele acțiunilor greșite? – Iritarea. – Care sunt semnele faptelor bune? – Pacea sufletească.

error: Content is protected !!