Sfaturi pentru evitarea DIVORȚULUI – Părintele Serghie Nikolaev 

Divorțul pare cea mai simplă metodă de ieșire dintr-un impas în căsnicie. Cuplurile din ziua de azi se despart foarte ușor, fără să caute soluții de evitare a separării. Părintele Serghie Nikolaev spune că trebuie făcut totul pentru a împiedica un divorț.

În foarte multe cazuri, după 10-20 de ani, căsnicia „se răcește”. La un moment dat, cei doi soți, aflându-se alături, în același pat, își dau seama că se află lângă un om străin, cu care nu mai are ce discuta sau împărți. Începe să se întrebe dacă nu cumva a făcut o alegere greșită, sau dacă dragostea de la început a dispărut și s-a instalat o lipsă de comunicare și de apropiere sufletească.

Părintele Serghie spune că în aceste cazuri, experiențele de viață prin care au trecut nu i-a învățat nimic. Dragostea trebuie privită din trei perspective: duhovnicesc, trupesc și sufletesc. Dragostea trupească va slăbi, precum este de așteptat însă cea duhovnicească trebuie să crească, „într-o căsnicie deplină”. Soții sunt datori să înmulțească dragostea dintre ei, și să aibă în vedere mai mult aspectul duhovnicesc decât cel fizic. Cei care divorțează pot fi vinovați de lipsa de iubire.

Dumnezeu ne-a poruncit să ne iubim unul pe altul. „Dacă cineva vrea să iubească pe altcineva (adică să-și iubească soțul, respectiv soția), Domnul îi va da har s-o facă”. Părintele Serghie spune că se poate întâmpla ca pe parcursul vieții să întâlnim persoane mai frumoase, mai inteligente sau mai interesante decât partenerul de viață. Însă acesta este un test prin care Dumnezeu ne pune la încercare. „Dacă rămân credincios familiei mele, îi rămân credincios lui Dumnezeu”.

Un alt aspect important pentru viața de familie este evitarea discuțiilor despre ceea ce se întâmplă în intimitatea ei, mai ales din partea femeilor, care au acest obicei periculos. „Nu trebuie să le faceți confidențe deosebite altora, nici măcar cu privire la lucrurile care vă îngrijorează. Este absolut inadmisibil să discutați despre viața voastră familială cu prietenele, mai ales cu cele nemăritate. „Uite ce mi-a zis!” / „Păi, răspunde-i și tu așa și pe dincolo!” – și deja a fost aruncată sămânța viitorului divorț!” În alte cazuri, soțul divorțează de soția (cu studii superioare), care îl face să se simtă inferior. Și aici trebuie avut grijă. Pentru evitarea divorțului, trebuie adoptată o gândire sănătoasă.

Dacă ceva se defectează, omul trebuie să încerce întâi să-l repare, și nu să renunțe la el definitiv. Soțul și soția au fost uniți prin taina cununiei într-un singur trup. Divorțul este ca o sabie care sfâșie în mod dureros acest trup comun. Una din cele mai mari piedici în rezolvarea problemelor de familie este orgoliul și incapacitatea de a renunța la propria părere.

Cât despre cei care au divorțat deja, Părintele Serghie spune că este mai bine să rămână așa, după cuvântul Apostolului Pavel. „Dacă nu poți să păstrezi celibatul, poți să intri în a doua căsătorie, dar e mai bine să rămână așa, chiar dacă prin infidelitate a păcătuit celălalt. Dacă se va căi și va vrea să se întoarcă?

Poate când se va smeri și se va întoarce, va deveni un soț mai bun decât era înainte de a înșela. Dar chiar dacă nu se va întoarce, păstrarea celibatului va fi mai valoroasă din punct de vedere duhovnicesc. În diferite familii se ascund situații diferite, stări sufletești diferite. Aici nu poate fi vorba de sfaturi universale. Omul trebuie oricum să-și asculte conștiința”.

 

error: Content is protected !!