Ne mai despart doar câteva zile de intrarea în marele Post al Sfintei Marii, moment care ne pregătește de două mari sărbători care au loc în luna august: Schimbarea la Față pe data de 6 august și Adormirea Maicii Domnului, marea sărbătoare din data de 15 august.
Din cele mai vechi timpuri, marii duhovnici au dat o importanță deosebită postului, sfătuind credincioșii să-și curățe nu doar trupul, ci mai ales sufletul.
Iată cele mai importante sfaturi despre post ale celor mai mari preoți pe care i-a avut România!
“Rugăciunea şi postul, aceste aripi sufleteşti; puternice arme de luptă duhovnicească, cu care-ţi poţi câştiga biruinţa a tot păcatul, le cunoşti şi tu omule şi şti cât de folositoare sunt.
Da! rugăciunea şi postul sunt minunatele unelte duhovniceşti cu care îţi strângi laolaltă roada ostenelilor, ca şi pe altă parte uneltele gospodăreşti – când trebuie să coseşti păcatul, când să aduni virtuţile şi când să nimiceşti buruiana gândurilor sălbatice.
Foloseşte-te de ele când trebuie, căci nimeni nu cunoaşte unde să aduni şi unde să tai, numai tu omule ştii”. (Arsenie Boca).
“Milostenia şi postul sunt aripile rugăciunii. Rugăciunea noastră niciodată nu zboară mai repede la Dumnezeu ca atunci când e ajutată de post şi milostenie”. (Ilie Cleopa)
“Rugăciunea e respiraţia sufletului, iar postul e apa care stinge văpaia patimilor”. (Arsenie Boca)
“Păi, prima dată dacă fumezi o ţigară, e păcat, iar dacă fumezi mai multe, e patimă. De ce? Pentru că e o practică nejustificată în existenţa umană. Nu-i ca şi când ai mânca. Este o treabă în plus şi nu poţi fi şi cu Dumnezeu şi cu fumatul.
La mine mai vin oameni la spovedit, oameni care spun că ţin posturi, se roagă şi le spun că: „Da, numai că pe acestea toate ţi le şi afumi”. Cel mai bine este să fii liber. Liber de orice, iar dacă eşti liber de orice, eşti liber şi de fumat”. (arhimandrit Teofil Părăian).
“În post contează foarte mult să vă iertaţi unul pe altul. Poţi să mori de foame, nu are niciun rost postul tău, până nu te împaci cu celălalt. Unii nu-şi vorbesc cu anii. Dar postesc fiecare post. Vai de postul lor!”. (Părintele Sofian Boghiu).
“Războiul trupesc firesc se retrage cu postul, privegherea, rugăciunea, dar numai atunci când nu există mândrie”. (Paisie Aghioritul).