Sfintii Trei Ierarhi, 30 ianuarie. Traditii pe care trebuie sa le respecti in ultima sarbatoare a acestei luni. Ce nu e bine sa faci

Pe 30 ianuarie credinciosii ii sarbatoresc pe Sfintii Trei Ierarhi. Afla ce obiceiuri si traditii trebuie sa respecti in ultima mare sarbatoare a acestei luni.

Sfintii Trei Ierharhi, sarbatoare de cruce rosie, praznuiti de Biserica, joi, 30 ianurie, sunt: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur.

Credinta populara vorbeste despre faptul ca in aceasta zi incolteste graul sub zapada, iar vremea incepe sa se schimbe, semanand a primavara. Se spune ca oamenii primesc astazi semne despre cum va fi vremea in perioada ce vine, iar fetele tinere mananca doar paine si sare in dorinta de a-si descoperi ursitul. Daca stresinile curg, atunci vom avea parte de o primavara rece, iar daca acestea nu curg, atunci vine o vara calda.

Sfintii Trei Ierarhi, obiceiuri si traditii

Acum e bine sa se impace rudele dupa lungi dispute.Toate proiectele comune concepute in aceasta zi vor aduce prosperitate.

In aceasta zi nu se fac treburi casnice: nu se spala rufe si nu se matura pentru a evita pericolul de inec, de intamplari violente sau infirmitate.

In aceasta zi nu este bine sa imprumuti lucruri din casa ca sa fi ferit de paguba.

In anumite zone se aduc ofrande pentru mortii neimpartasiti: gospodinele merg la biserica si apoi impart coliva, fructe si peste la trei barbati, in memoria celor decedati din familie.

Sfantul Grigorie Teologul este aparatorul vaduvelor: acestea trebuie sa se roage si sa ceara ajutor Sfantului daca au probleme si necazuri.

Gospodina care nu respecta sarbatoarea, spala rufe si arunca laturi in curtea casei, dupa ce a impartit ofrande pentru morti, poate ramane vaduva.

Femeile care au pacatuit facand un avort e bine sa faca pomeniri si sa imparta ofrande a pentru fi iertate.

error: Content is protected !!