Spiritele rele nu stau în casa celui care se roagă. Iată ce ai de făcut:

Spiritele rele prezente într-o locuință pot crea neplăceri. Însă se poate scăpa de spiritele rele prin rugăciune. Însă, cine citește în casă această rigăciune trebuie să țină post, să fie spovedit și să facă acte de milostenie în ziua respectivă. Astfel, casa primește binecuvântarea Duhului Sfânt.

Rugăciune de alungat spiritele rele
„Doamne, Dumnezeul mântuirii noastre, binecuvântează casa noastră! Căci Tu ești Cel mai presus de toate. Ești zidul cel tare al celor ce și-au pus încrederea în Tine. Depărtează, izgonește și împrăștie toată lucra­rea diavolească! Alungă toată năvălirea răului, toată bântuiala puterii celei potrivnice din spiritele rele de la casa aceasta. Și de la cei ce locuiesc în ea, vegheați mereu de Tine. Căci cu toții poartă semnul crucii Tale celei biruitoare împotriva demo­nilor. Și cheamă numele Tău cel sfânt.  Doamne, păzește pe toți care sunt în casa aceasta! Păzește-ne de toată vătămarea și ispita. Izbăvește-ne de frica de noapte, de săgeata ce zboară ziua, de lucrul ce umblă în întuneric, de intâlnirea cu demonul de amiază. Pentru ca robii Tăi, îndulcindu-se de ajutorul Tau si cu tabara ingereasca fiind paziti, toti ca unul, intr-un gand, cu credinta să cânte:

Domnul este ajutorul meu
Și nu ma voi teme de ce-mi va face mie omul. Și nicio altă creatură, și nici o altă prezență. Și iarasi nu ma voi teme de rau. Pentru ca Tu cu mine esti mereu, în fiecare clipă a vieții mele, până la ultima suflare și dincolo de ea. Caci Tu esti, Dumnezeule, intarirea mea, Stapanitor tare, Domn al pacii, Tata al veacului ce va sa fie, si imparatia Ta este imparatia vesnica. Ca a Ta, a Unuia, este imparatia si puterea si slava, impreuna cu Parintele Tau cel fara de inceput si cu Preasfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

9 sfaturi de urmat la Spovedanie

Toate femeile care in post în fiecare miercuri și vineri sau în posturile de peste an merg la finalul acestuia la spovedanie și împărtășire. Deși credincioase, puține dintre ele știu cum trebuie procedat înainte de a merge să se spovedească. Preoții au însă câteva sfaturi, un ghid al spovedaniei, care să le ajute pe enoriașe să se pregătească pentru mărturisirea păcatelor.

1. Vorbeşte cu Părintele duhovnic. O discuţie în prealabil, înainte de Spovedanie, este în măsură să alunge temerile, prejudecăţile şi părerile despre o asemenea Sfântă Taină. O discuţie liberă şi degajată înseamnă şi o pregătire mentală pentru mărturisirea păcatelor. Duhovnicul îţi poate spune ce rugăciuni să spui înainte de Spovedanie sau unde găseşti un ghid de spovedanie.

2. Meditează asupra păcatelor tale. O perioadă de bilanţ interior, de gândire retrospectivă şi anticipativă asupra vieţii noastre, amintirea vieţii de păcat şi hotărârea de a abandona vechea viaţă, un clasament interior al căderilor noastre, de la păcatele mici până la cele omorâtoare de suflet, sunt necesare înainte de vorbirea cu Dumnezeu. Inima uşurată de rugăciune, simte mai acut nevoia de pocăinţă.

3. Să ai o inimă plină de regret. Apropierea de scaunul Spovedaniei înseamnă un pas spre Dumnezeu, potrivit preoților. Lepădarea de păcate şi de patimi trebuie făcută însă cu străpungerea inimii, cu regret pentru răul pe care l-ai săvârşit, cu dorinţa de a vindeca rănile din sufletul tău. Aşadar, smerenia, pocăinţa, privirea înspre pământ, realismul pentru neputinţa sufletului tău, conştiinţa păcătuirii, dar şi speranţa iertării, toate acestea sunt necesare pentru o spovedanie sinceră.

Fii sinceră, directă și succintă în fața preotului

4. Fii concis. În timpul spovedaniei, toate păcatele trebuie descrise pe scurt, fără a apela la circumstanţe şi amintiri colaterale, sau în amănunte particulare. Părintele duhovnic poate pune întrebări pentru a vedea gravitatea păcatului. Totuşi mărturisirea nu trebuie să fii prea general, pentru a permite duhovnicului să vadă amplitudinea şi înrădăcinarea omului în păcat, sau dimpotrivă.

5. Fii clar. Nu încerca să eufemizezi sau să spui unui păcat altfel decât se numeşte el. Expresii de genul “am fost ispitită”, “am căzut” etc., nu înseamnă nimic pentru iertare.

6. Spovedeşte-te complet. Este important să spui toate păcatele, fără a ascunde ceva. Scopul spovedaniei nu este de a arăta bine la chestionar, ci de a scăpa de păcate şi de a afla adevărul despre noi. Este inutil să mergi la doctor fără să-i spui şi să-i arăţi ce te doare, ci altceva. A ascunde adevăratele simptome este echivalent cu perpetuarea bolii şi cu agravarea ei. A omite un păcat înseamnă că spovedania este incompletă.

Nu merge doar o dată pe an la spovedanie
7. Primeşte canonul cu smerenie şi împlineşte-l. Epitimia sau canonul nu este nicidecum o pedeapsă pentru păcat, ci un medicament care alnă durerea şi vindecă rănile interioare ale sufletului. De obicei canonul trebuie să fie proporţional cu păcatul: rugăciuni, milostenie, metanii, post etc. Canonul poate fi şi oprirea temporară de la Sfânta Împărtăşanie, dacă gravitatea păcatelor o cere. Canonul este o realitate flexibilă, care depinde de la caz la caz, şi este destinat accentuării atenţiei penitentului la adevărata viaţă duhovnicească.

8. Spovedania este un nou început. Păcatele mărturisite sunt iertate de Dumnezeu, dar rănile pe care le-au cauzat sufletului rămân. Spovedania nu este un sfârşit, ci un început de viaţă nouă. Pocăinţa (“metanoia”) înseamnă “schimbarea minţii”, a modului de viaţă şi al felului de a simţi, în colaborare strânsă cu harul lui Dumnezeu.

9. Spovedania este o realitate care trebuie repetată frecvent. Pentru a curăţa sistematic sufletul şi pentru a creşte spiritual, omul are nevoie de spovedanie, cum are nevoie de spălarea trupului.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!