Spovediți-vă! Iata de ce e bine sa te spovedesti:

Una dintre cele șapte taine ale Bisericii Ortodoxe, spovedania, are o importanță majoră pentru viața oricărui creștin.

Sfinții părinți văd în această mărturisire a sufletului un al doilea botez, sau, după cum spunea Sfântul Ioan Scărarul, „pocăința este reînnoirea botezului, este curățirea conștiinței”.

Țineți post de trei zile înainte de a merge la preot!
Întotdeauna înainte de a fi spovedit, un credincios trebuie să țină post măcar trei zile iar spovedania sinceră înseamnă a mărturisi absolut toate păcatele și greșelile.

Mai mult de atât, înainte de spovedanie și împărtășanie, credinciosului i se citește de preotul duhovnic o moliftă.

Vezi aici de ce este bine să nu aprinzi lumânările fără a face o rugăciune înainte!

Nu uitați! Orice păcat ținut ascuns duce la îmbolnăvire și la lucruri grave!

Canonul, leacul pentru suflet

Un aspect important al spovedaniei îl constituie canonul, îndrumarea pe care credinciosul o primește de la preot.

Sfântul părinte îi spune acestuia ce cale trebuie să urmeze pentru a fi plăcut lui Dumnezeu. Foarte multe persoane privesc însă canonul ca pe o pedeapsă. Total greșit, pentru că acesta este doar leacul de care fiecare persoană are nevoie pentru a începe vindecarea spirituală.

Părintele Calistrat: când împrumuți bani, du-i înapoi, că te legi singur de Satana și sărăcia va sta în ograda ta!

Pilda parintelui Calistrat catre credinciosi!

„Sa tineti minte de la mine, ca-i prieten, ca-i vecin, ca-i tovaras, ca-i dusman, ca-i sora, ca-i frate, cand imprumuti un ban, du-l inapoi ca-ti legi singur pe satana si saracia de ograda ta.

Niciodata nu ai sa te imbogatesti luand cu imprumut si neducand inapoi. Este cel mai mare blestem si cel mai mare pacat pe care-l poate face omul.

Si culmea ca se inmulteste si mereu aud: „ala are atat!”;”ala are atat!” se duce si ia cu imprumut cu atata nonsalanta si lipsa de bun simt incat uita ca trebuie sa-i dea inapoi.

Nu o spun ca pe un repros, ci ca sa va dati seama ca va legati singuri saracia de gard. Dumnezeu pe viclean uraste si ia si sporul si harul si darul! Nu inmulteste nimic!”, subliniaza parintele.

Toate bolile din noi vin din suferința interioară și din furia satanică

Părintele Calistrat ne-a vorbit despre boli și proveniența lor, să ne luăm un răgaz și să îl ascultăm!

„Toate bolile interne din om, vin din suferința interioară și atacă ficatul, stomacul, inima, rinichii, creierul. Dacă te mânii și ești nervos, dacă porți în tine ură, răutate, dușmănie, îți îmbolnăvești toate organele interne. Toată această furie demonică este numită de Sfântul Nicodim Aghiorâtul “furia satanică” și este împărțită în trei etape.

După Sfântul Ioan Scărarul, mânia se împarte în trei feluri; este mânia numită pe grecește holos, care înseamnă “repede”, când omul se mânie repede și tot repede îi trece. “Mâniati-vă si nu gresiti.”

Firea umană este împărțită în trei părți: partea mânioasă, partea rațională și partea poftitoare. Această mânie este dumnezeiască, căci din fire este sădită în sufletul omului, să se mânie asupra păcatului. Sfântul Ioan Gură de Aur zice: “Mânia ta să nu fie asupra fratelui, ci asupra șarpelui prin care ai căzut”.

error: Content is protected !!