Știai că plânsul este benefic? Iată de ce!

Plânsul este benefic – “Plânsul face mai nesemnificativă suferința” – William Shakespeare

“Nu plânge. Nu arăta că ești slab. “Sau” băieții mari și fetele mari nu plâng “. Sunt sigur că ați auzit de mai multe ori aceste expresii. Dar, este oare așa, cu adevărat?

Când emoțiile te copleșesc, plânsul vine în mod natural și nu poți face nimic pentru a preveni asta. Din păcate, aceste cuvinte populare ne fac să ne simțim rușinați de lacrimile pe care le vărsăm. Deci, fie ne suprimă sentimentele de furie, dezamăgire sau tristețe sau ajungem să plângem când nu este nimeni în jurul nostru.

Ceea ce nu reușim să realizăm este că uneori un plâns bun poate vindeca ceea ce cuvintele nu pot. Nu reușim să ne dăm seama că plânsul nu este un semn de slăbiciune, este un semn că ai fost puternic și ai făcut prea mult timp lucruri care nu ți-au fost pe plac.

“Nu îți cere scuze că plângi, fără lacrimi am fi roboți.” – Elizabeth Gilbert

Nici că putea fi mai bine spus. Plânsul este reacția noastră la durere, furie și nedreptate. Lacrimile noastre arată că avem emoții. Că suferim. Că suntem oameni.

Există un lucru important pe care aș vrea să-l menționez, totuși. Există o mare diferență între vărsarea unor lacrimi din când în când și plânsul frecvent și necontrolat sau fără vreun motiv aparent. Acesta din urmă poate fi un indicator al depresiei și este o situație în care trebuie să căutați ajutor medical.

S-ar putea să vi se pară ciudat, dar lacrimile pot fi benefice atât pentru sănătatea voastră emoțională cât și fizică. Ele vă pot face să vă simțiți mai bine, chiar dacă circumstanțele nu s-au schimbat. Acest lucru se datorează faptului că lacrimile fac sentimentele neplacute să devină mai puțin puternice, cum ar fi când vă confruntați cu stres, furie, tristețe și durere.

Lacrimile vă pot purifica sentimentele îndoielnice care au creat presiune în interiorul vostru. Vă pot vindeca rănile. Ele pot fi asemeni apei pusă la rădăcina voastră, pentru a crește.

Îmi amintesc de ultima oară când am plâns în urma unei despărțiri. Nu merita lacrimile mele, dar nu m-am putut controla. Și dacă vă întrebați dacă mi-au făcut durerea să dispară, trebuie să vă spun, „NU”. Durerea era încă acolo, dar era mai puțin intensă.

Plânsul poate fi benefic, în mare măsură, și pentru sănătatea voastră fizică

Un număr mare de oameni de știință care au studiat plânsul și lacrimile au descoperit că lacrimile au un efect pozitiv asupra sănătății noastre fizice.

În primul rând, lacrimile sunt benefice sănătății ochilor. În acest moment, merită menționat faptul că există trei tipuri de lacrimi: lacrimi reflexe, lacrimi continue și lacrimi emoționale.

Reflexul elimină impuritățile oculare. Lacrimile continue ne protejează ochii de infecție, iar cele emoționale conțin hormoni de stres și toxine.

Pe lângă eliminarea toxinelor din organism, combaterea bacteriilor și îmbunătățirea vederii, plânsul ajută, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale. Și sunt sigur că știi cât de ușurat te simți după ce ai plâns bine. Deci, da, plângând, amelioreazi stresul și devii mai liniștit, deoarece ajută la vă reglarea emoțiilor și la calmare.

Referindu-se la acest lucru, un studiu științific a arătat că plânsul activează endorfinele, de asemenea cunoscute sub numele de chimicale de bună calitate. Aceste substanțe chimice atenuează durerea emoțională și fizică și vă fac să vă simțiți calm.

Studiul a arătat, de asemenea, că plânsul are un beneficiu social pentru tine, deoarece promovează empatia, răspunsurile de protecție de la alți oameni, legătura socială și scade agresiunea interpersonală.

Chestia e că, atunci când plângi, îți arăți vulnerabilitatea față de ceilalți, dar cei cărora le pasă te vor ajuta să rezolvi problema cauzatoare!

error: Content is protected !!