Este foarte ușor de preparat, ieftin și foarte delicios!
Grișul cu lapte este unul dintre cele mai gustoase și simple deserturi. Cei dragi poftesc la ceva dulce, dar tu nu ai chef de copt? Atunci trebuie să încerci acest tort minunat, vei impresiona pe toată lumea cu el!
Ingrediente:
– 150 g biscuiți rotunzi
– 1 l lapte
– 10 linguri griș
– 200 g zahăr
– 1 linguriță esență de vanilie
– 200 g unt
– 1 lingură cacao
– 1 borcan de compot de piersici (900 g)
– 20 g gelatină
– Kiwi
Mod de preparare
Punem laptele pe foc, iar când e călduț adăugăm grișul și zahărul și fierbem amestecând continuu până se îngroașă.
Când e gata grișul cu lapte, aromatizăm cu esența de vanilie și îl lăsăm să se răcească. Frecăm untul cu mixerul, apoi îl amestecăm cu grișul rece, tot cu ajutorul mixerului.
Punem jumătate din grișul cu lapte într-un vas și îl amestecăm cu cacaoua, folosind mixerul.
Punem biscuiții, strânși unul lângă altul, într-o formă de tort de diametrul 23 cm, cu pereții detașabili. Peste biscuiți punem prima dată crema cu cacao, după care vom întinde și crema albă pe deasupra.
Scoatem din compotul de piersici câteva linguri de sirop, îl încălzim puțin și dizolvăm în el gelatina. Piersicile din compot le punem în blender, le zdrobim, apoi adăugăm gelatina. Turnăm acest amestec pe deasupra tortului și punem totul la frigider pentru cel puțin 3 ore.
Detașăm pereții formei și ornăm tortul cu kiwi sau cu orice alte fructe
Zacuscă de pește – dacă vă place peștele, trebuie neaparat să încercați rețeta
Pentru a pregăti această rețetă, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Ingrediente necesare:
2 kg de pește
1 kg ceapă
2 kgde ardei roșii
1/2 kg morcovi
2 kg roșii
1/2 L ulei
1/2 lingură zahăr
1/4 lingură sare
200-250 ml oțet
1-3 căței de usturoi
boabe de piper și foi de dafin – după gust
Cum se prepară?
Zacuscă de pește – specialitatea pescarilor lipoveni poate fi făcută acum și de către noi – Dacă respecți pașii de mai jos o să ai o zacuscă de pește care… care o să dispară cam repede din cămara cu bunătăți de gustoasă ce e…
Sfatul meu: fă multă, nu vei regreta!
Mențiuni:
Peștele să fie fără cap și coadă. Și, dacă se poate, să nu fie alb, deoarece acela e mai puțin gras și zacusca va ieși mai fadă. (Recomand macroul).
Ardeii să fie mai cărnoși.
Ceapa, de preferat, să fie albă.
Roșiile să fie bine coapte.
Pune la fiert peștele, în apă cu sare și oțet. Dacă face spumă, arunc-o din când în când. Oprește fierberea când carnea se desprinde de pe os – înseamnă că a fiert destul.
Când se răcește, scoate carnea de pește de pe os. Nu este problemă dacă mai rămân oscioare mici. Au fiert îndeajuns de mult încât să se macereze când vei combina ingredientele pentru zacuscă.
Mărunțește peștele, fie cu ajutorul unei mașini de tocat fie, mai simplu, făcând-l fâșii-fâșiuțe cu mâinile. Varianta a doua e indicată dacă vrei să rămână bucățile de pește mai mari în zacuscă, să se simtă.
Între timp, coace și curăță ardeii. Decojește și toacă roșiile.
Toacă ceapa, dă morcovul pe răzătoarea mare. Pune ceapa și morcovul la călit în ulei încins. Când s-au înmuiat cât de cât, adaugă și ardeii copți tăiați fâșii. Spre final, adaugă roșiile tocate. Asezonează cu sare și zahăr.
Toarnă apă peste, amestecă și semi-acoperă vasul cu ceva. Lasă legumele la înăbușit la foc mediu spre mic, până se leagă sosul. Adaugă peștele, oțetul, foile de dafin, usturoiul.
Scoate foile de dafin (altfel o să ai o zacuscă amară) și lasă la răcit. Pune în borcane și sterilizează-le la bain-marie timp de o oră.