Uite ce e bine să gătești de Sfânta Maria Mare și ce să dai de pomană pentru sufletele celor dragi!

Paștele verii! Sfânta Maria Mare! 15 august! Începe pregătirile! Ce e bine să gătești în această zi și ce să dai de pomană pentru sufletele celor dragi!:

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este cel mai marele praznic inchinat Maicii Domnului.

Acestei sarbatori i se mai spune si „Pastele din mijlocul verii” si face trecerea dintre anotimpul calduros si toamna, deoarece odata cu trecerea acestei zile (15 august), vremea incepe sa se strice, aparand ploile si furtunile.

Ca de orice sarbatoare mare, exista si cateva obieceiuri culinare pe care romanii le practica de Sfanta Maria Mare.

De exemplu, in Moldova, pentru cinstirea mortilor se fac fapte de milostenie, dandu-se pomana struguri, paine, prune sfintite in biserica.

Totodata, in anumite parti ale Munteniei, stuparii recolteaza primii faguri cu miere, pe care ii imparte cu familia, dar si cu vecinii care nu au stupi si cu cei nevoiasi.

Alte obiceiuri includ coacerea porumbului crud pe gratar. De fapt, porumbul fiert sau copt este un fel de mancare specifica acestei sarbatorii.

Cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, peste 2 milioane de romani isi sarbatoresc ziua de nume, astfel ca in multe familie au loc mese festive. Pentru acestea va oferim cateva sugestii de preparate pe care sa le puteti gatiti usor, dar care sunt si foarte gustoase:

Ca aperitiv puteti incerca unul dintre cele de mai jos:

– Ardei kapia copti umpluti cu ciuperci de padure
– Legume de sezon coapte pe gratar
– Salata de vinete
– Porumb pe gratar
Ca fel principal, puteti incerca sa faceti un gratar pe care sa puneti:

– Frigarui de fructe de mare
– Somon si pastrav
Iar la garnitura alegeti dintre acestea:

Salata de spanac
Salata cu pepene rosu si telemea marinata
Mancare de fasole galbena
Cartofi copti pe gratar
La desert:

Spuma de zmeura
Prajitura cu caise

Ce urare Nu trebuie sa faci pe 15 august, de Sfanta Marie

Una dintre marile greseli pe care le fac romanii in aceasta zi sfanta, in fiecare an!

An de an, pe 15 august, creștin-ortodocșii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, praznic precedat de două săptămâni de post.

Credincioșii omagiază în această zi sfântă trecerea în neființă a mamei Mântuitorului și, totodată, ridicarea ei în Împărăția Cerurilor.

Pentru că se prăznuiește „adormirea” Născătoarei lui Dumnezeu, în credința populară se spune că urările de „La Mulți Ani” nu-și au locul. Este una dintre marile greseli pe care le fac romanii in aceasta zi sfanta.

În această zi, credincioșii merg la biserică pentru a se ruga și a se spovedi. În aceeași zi, femeile se spune că este bine să meargă la biserică pentru a împărți struguri, prune și faguri de miere. De asemenea, se spune că e bine ca femeile să meargă în cimitire la tămâiatul mormintelor, scrie divahair.ro.

error: Content is protected !!