Zi mare în calendar! Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

Vineri, 30 noiembrie, este sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox. Credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul apostol Andrei, zi cu deosebită semnificație.

Iată ce nu trebuie să faci în această zi!

Sfântul Andrei este supranumit Ocrotitorul României, iar tradiția spune că este această zi este potrivită pentru ritualuri de vindecare a bolilor, dezlegare a farmecelor și blestemelor, dar și una în care poți atrage norocul în căsicie.

Sfântul Apostol Andrei a propovădut Cuvântul Domnului în Dobrogea, Macedonia, Tracia și Țarigrad și a botezat greci și geto-daci în aceste teritorii, hirotonisind primii episcopi și preoți.

 

Ce nu ai voie să faci în această zi

După unele tradiții, sărbătoarea ținea până la prânzul zileim iar oamenii obișnuiau să lucreze până la finalul zilei. Alte tradiții spun că lucrul în această zi este un mare păcat, de aceea credincioșii se abat de la lucrul în gospodărie pe durata întregii zile, de teama bolilor și suferințelor care s-ar abate asupra lor.

Noaptea de Sf Andrei este considerată una magică, în care spiritele răului ies la lumină. De aceea, oamenii goleau cenușa din sobă și ăntorceau cănile și oalele cu gura în jos. În unele regiuni, fetele prepară turtă din făină de grâu,cu apă și sare, pentru a-și visa ursitul.

Sf Andrei este Ziua Lupului în folclorul românesc. Conform tradiției, lupii coboară de pe munte și se adună în haite. Oamenii refuzau să rostească numele acestor animale, pentru a nu le întâlni în următorul an.

De Sf Andrei, femeile nu se piaptănă, nu cos și nu spală, pentru a nu atrage răul în viața lor. Se ține post negru pentru ca toate dorințele să se împlinească.

Copiii pun în apă crengi din copaci roditori, ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.

În popor, noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween al românilor, însoțită de foarte multe tradiții și superstiții. Conform oamenilor, în această seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grăi omenesc în tmp ce oamenii se apăra de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului.

Gospodarii obișnuiesc că de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a află cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prospera va fi casă și familia lui în anul ce vine.

Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va iarnă care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarnă care vine va fi una blândă.

Rugăciunea aceasta puternică către Sfântul Andrei îți îndeplinește cea mai mare dorință! De aceea, credincioșii se roagă Sfântului Apostol pentru împlinirea dorințelor. Rostește și tu troparul Sfântului Andrei pentru bunăstare și fericire, ocrotirea familiei.

 

Troparul Sfântului Andrei

Troparul Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, glasul al 4-lea:

Cel ce ai fost dintre Apostoli mai întâi-chemat şi lui Petru frate adevărat, Stăpânului tuturor, Andrei, roagă-te, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă.

 

Pe ucenicul cel întâi chemat şi următorul Pătimirilor lui Hristos, pe Andrei apostolul, fratele lui Petru, să-l lăudăm credincioşii, că pe cel ce pe păgâni din înşelăciune i-a întors la botez. Pentru aceasta îi cântăm: Bucură-te, Sfinte Andrei, Apostole!

 

Sufletul meu cel tulburat de gânduri şi de cuvinte rele curăţeşte-l cu dumnezeiescul tău dar, care s-a sălăşluit întru tine, propovăduitorul lui Hristos Andrei, ca, fiind curat, cântare vrednică să izvorască aşa:
Bucură-te, cel ce din pescar ai devenit apostol;

Bucură-te, că mai întâi ai avut pe Sfântul Ioan Botezătorul ca dascăl;
Bucură-te, că din ceata ucenicilor de Mântuitorul mai întâi ai fost chemat la darul apostolesc;
Bucură-te, că te-ai făcut cu multă credinţă ucenic al lui Hristos;

Bucură-te, că şi pe fratele tău Petru l-ai adus la Hristos;
Bucură-te, că împreună cu toţi apostolii ai urmat Domnului;
Bucură-te, că eşti dintre cei dintâi apostoli ai lui Hristos;
Bucură-te, că ai păstrat dragoste încuviinţată către Domnul;

Bucură-te, că pentru dragostea Lui, prin multe ţări L-ai propovăduit Dumnezeu dătător de viaţă;
Bucură-te, că propovăduind la păgâni credinţa cea în Iisus Hristos, multe necazuri ai răbdat;
Bucură-te, că ai fost bătut cu lemne şi cu pietre;
Bucură-te, că sălbaticii aceia te muşcau;
Bucură-te, Sfinte Andrei, Apostole!

 

Cu cuvântul Evangheliei, Andrei prealăudate, din adâncul înşelăciunii ai vânat popoarele precum te-ai făgăduit Domnului Iisus Hristos, Cel ce te-a învăţat a vâna pe oameni la credinţa Lui. Pentru aceasta cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

error: Content is protected !!